Gebeurtenissen - Hampshire Down

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu

Gebeurtenissen6/05/2012. Wat een dag!
Iedereen hoopt op een prijske, bij mij werd het een triomftocht. Ik zag ook wel bij mijn hampshires dat het goed zat dit jaar, maar het hangt natuurlijk van de keurder af.
Ik kon het zelf niet geloven dat de keurder( mister Henry derreyman )  mijn schaapkes koos als de mooiste en de beste!
Er werd  de afgelopen week heel wat werk en tijd ingepompt om de Hampshires  zo presentabel mogelijk te maken, het heeft geloond.

Ooilammeren geboren dec. 2011: Champion.
Ooilammeren geboren na  1/01/12: Champion.
Jaarling ooi : 2 de plaats.
Oudere ooi: 3 de plaats.
Best mannelijk schaap. Champion.
Best older ram: Champion.

Belgisch kampioen : Van hoorde Kurt.( The Cocon flock)
Reserve kampioen : Bart Billiet( La douce flock)

Dank aan de organisatie, piekfijn in orde gebracht door Els , Matias, Rik en Bart.

10/05/2012. Uitzwaaien.

De lammeren hebben onze flock verlaten en zijn naar hun nieuwe tehuis. Het ga hun goed. Als ik naar de accomedatie kijk waar de lammeren terecht komen , denk ik wel  dat ze het naar hun zin gaan hebben. Vanaf nu wordt het een rustige periode op onze Flock, de rest van de ooien die nog thuis zijn  gaan vanaf volgende week naar de andere zomerweide.

Ooilam en oudere ooi gebracht naar Poederlee( Kempen) bij Fam. Heremans .
Ramlam gebracht naar de fam.  Heremans te Poederlee( kempen).

Ooilammeren gebracht bij Dhr De vos Paul  te  Berlare.

15/06/2012. Na genieten...
Het is rustig op onze flock. Na het kampioenschap van 5 mei was het hectisch, intervieuw van 2 kranten + reportage voor het Nieuws van de oost-Vlaamse TV zender AVS. Op 30 juni 2012 wordt ik gehuldigd op het gemeentehuis naar aanleiding van mijn overwinning. Moet zeggen , dit doet deugd!

Volgende maand begint de dek, vanaf 10juli.( Later meer daarover)
De voetjes van de hampshires zijn deze week bijgeknipt + ontwormen stond ook op het programma.

Binnenkort wordt er terug voordroog gemaakt + -  65 pakken zal ik nodig hebben voor de winter rond te komen. Bij schapen wordt 2 de snede gras aanbevolen.

27/06/2012, Scheren van ooilammeren + "king Harrie".
Vandaag is de scheerder langs geweest! Deze heeft mijn ooilammeren en mijn stockram geschoren.  Tot vorig jaar kwam de scheerder maar 1X per jaar. Nu , de dag van vandaag komt de scheerder 3 x per jaar! In maart doet de scheerder alle ooien + stockram. eind juni de ooi-ramlammeren en in november  terug de ooien en de  stockram. Reden hiervoor? In maart de gewone scheerbeurt. Juni : scheren van ooilammeren met het oog op een wedstrijd eind augustus.In november : wanneer de ooien gaan lammeren in december staan deze proper in de stal+ de lammeren vinden sneller de speen van de moeder!

Nog 2 weken en dan begint de dek, de ooien en de ram worden voorbereid, de ooien en ram krijgen lichtjes krachtvoeder bij + alle materiaal( dekblokken) worden gecontroleerd.
De ram staat dicht bij de ooien( flushing). Dit is de britse manier van fokken, de ram loopt dicht bij zijn ooien en vanaf 10 juli mag hij effectief bij zijn ooien om te dekken... Daarna heerst er rust, zodoende de ram rustig zijn werk kan doen! De ooien en ram grazen op een relatief magere weide tijdens de dek. De dieren blijven tijdens de dek ook thuis op onze weides... Na de dek verhuizen ze terug naar onze andere weide.

4/07/2012. Holland...
Het was een grandioos bezoek  bij Harrie en Jo, vertellen over Stratford sale...
Verder was er de grandioze en imposante stockram afkomstig uit de Mc Carthy stal. Het is er altijd leuk vertoeven bij Harrie en Jo. De trimsessie was TOP, waar ik veel uit geleerd heb.

10/07/2012.
Dekperiode.
Vandaag is het zover! De ooien zijn er klaar voor, de ram is in zijn nopjes! Deze ochtend de ram zijn dektuig geplaatst op zijn borst zodat de ooien gekleurd worden als ze gedekt zijn. Hopelijk worden ze zo snel mogelijk en tliefst allen tesamen gedekt. Het weder hebben ze in ieder geval mee!
Nu moeten we de hampshires rustig hun gang laten...
Als we lammeren willen op 1 december 2012 moeten we de ram bij de ooien laten vanaf 10 Juli... De dracht bestaat uit + -145 dagen.


29/07/2012. Eèrste ronde.
Alle ooien zijn reeds de 1x gedekt, maandag volgt de 2 de ronde. Hopelijk zijn de ooien direct goed gedekt... Deze week is er stro gemaakt op het veld voor de winter.


13/08/2012. Oogst binnen.
Vandaag de oogst binnen gedaan. tarwestro is gemaakt voor komende winter.Ondertussen verloopt de dekperiode vlekkeloos, de Hampshires hebben het wel warm. Extra vitaminen worden toegedient tijdens de dekperiode( likemmers)

Ondertussen nadert er weer een show, namelijk de show van VHGS( Vlaamse hobbyfokkers van geiten en schapen) te Lebbeke... de hamps die er aan meedoen worden goed gesoigneerd. Volgende week worden ze gewassen en getrimd!
Onze imposante Stockram " King Harrie is verkocht en gaat er schaapkes plezieren in Denderhoutem. Hij blijft nog op onze flock tot na de dek + -  midden september.
Voordroog wordt aangemaakt 65 pakken zal ik nodig hebben deze winter.

25/08/2012. Uitslag keuring Lebbeke.
Ooilammeren geboren december 2011: 3 de plaats.
Ooilammeren geboren in januari 2012 : 5 de plaats.
Jaarling ooi :  1 ste plaats.
Oudere Ooi : 3 de plaats.
Best vrouwelijk schaap : Onze jaarling ooi Kampioen.
Jaarling-oudere Rammen : 2 de plaats.

10/09/2012. Tentoonstelling + Flockcompetitie.
Nu komende zondag 16 september sta ik op de kasseifeesten te Brakel- Zegelsem. De kasseifeesten zijn in onze streek zeer gekend, dit is een roddelmarkt, tuinmarkt, antiek en brocante! Allen welkom, inkom gratis.( adres, kerk van zegelsem)

Voordroog is aangemaakt voor de winter, 60 pakken zijn aangeleverd.

Volgende week zaterdag 22 september is er de flockcompetitie , dwz dat er een Britse keurder langskomt om onze flock te keuren op uniformiteit, inrichting stal, manegement... Keurder van dienst dit jaar is Mevr Jean Ritchie van de Parckstock flock. De uitslag wordt medegedeeld tijdens de jaarlijkse statutaire vergadering van de club BHDSBA op 23 november 2012.

14/10/2012. Beervelde.
Even vermelden dat de club BHDSBA dit weekende op de tuinbeurs staat  te Beervelde...
Verder is het rustig op onze flock, de hampshires grazen rustig op onze zomerweide, ze blijven daar nog een volle maand.

4/11/2012. Wintertijd.
Tijd dat de hampshires terug naar huis keren,  tijd om ze in te enten voor bloedziekte,  Het in enten gebeurt in 2 fases .Dit is 5 weken voor de lammertijd en + -  2 weken voor de lammertijd. Zo zijn ze resitent en worden de antistoffen meegegeven aan de lammeren via de melkgift...
De stallen worden klaargemaakt, materiaal ontsmet en vers stro wordt klaargelegt. S'nachts komen ze in de stal en wordt er extra voeder gegeven. Zoals ieder jaar komt er een spannende tijd aan , de lammertijd is immers terug het nieuwe seizoen en het wordt steeds afwachten welke lammeren ze gaan brengen. We zijn nu  + - 1 maand voor lammertijd en de uier zal zich gaan ontwikkelen. Goed opvolgen is de boodschap!

10/11/2012. scheren v/d schapen.
Naar jaarlijkse gewoonte laten we de Hampshires scheren voor het lammeren, dit geeft de volgende voordelen.
--De schapen lopen proper en droog  in de stal.
--De schapen eten meer, is meer bevordelijk voor de melkgift.
--De lammeren vinden sneller de weg naar de uier.

Onze lammeren van 2012 zijn ook geschoren... groeien beter uit in de winter! Deze waren al èèn keer geschoren begin Juli.

17/12/2012. Lammeren.
Ze zijn er!! We hebben er lang moeten op wachten, maar het grote werk kan beginnen.
Het lammeren van mijn ouderdieren was zwaar, dit jaar heb ik  zeer zware lammeren.
2 ramlammeren wegen bij geboorte 6kg 200. èèn ooilam woog bij geboorte 7kg450!

èèntje wordt met de papfles groot gebracht doordat de tepels van de moeder te groot zijn, op termijn zou dit in orde moeten komen... Het lammetje(ramlam) krijgt om de 3 uur + - 150ml moederpap. Een hels gedoe!

1 moederooi is tijdens het lammeren de baarmoeder gaan afstoten, deze ooi is op termijn onbruikbaar voor fok... deze komt in de verkoop als grasmachientje. Ze heeft wel een magnifiek ooilam van 7 kg 450!!
Import ooi Davies 43N heeft een prachtig ramlam van 5kg 950.
Bauke , onze lievelings ooi, een prachtig ooilam van 6 kg.

Ieder lam wordt bij geboorte gewogen . Dit wordt om de week herhaald en bijgehouden in een grafiek. Opfokvoeder wordt nu toegediend en de groei kan beginnen.

De hampshires hebben nu veel aandacht nodig, ik ben nu per 24 uur toch een goeie 5 uur in de stal bezig.  Dit is de plezantste tijd van het jaar voor een hobbyfokker als ik, het zien opgroeien van de lammeren.

24/12/2012. Groeien, groeien...
De lammeren groeien als kool, per dag komt er zo een 400 tot 450 gr bij! Ze eten ook al goed mee brok en groeivoer!
Een ramlam wordt nog steeds met de fles grootgebracht en blijft lichtjes achter in de groei. Hij krijgt + - 5X per dag zijn melkje. Hij begint nu ook al brok te eten...

12/01/2012. Een nieuwjaar...
De lammeren groeien  zeer goed, èèn ooilam gaat naar de 15 kg, dit is een  zeer sterke groeier, ze geeft de genen mee van moeder!  De moeder komt uit de stal van St.Martin's Flock van Tanghe Rik.

De moederdieren krijgen vanaf nu al minder brok en krachtvoeder, de lammeren gaan via een speciale opening in de muur hun krachtvoeder en brok nuttigen...
De lammeren krijgen nu  volop brok en krachtvoeder ter beschikking, ze worden 3x daags gevoederd...

Het ramlam krijgt nog steeds pap, maar nu via de lambar, dit is 3X 600ml pap per dag , de groei is ook bij hem ingezet en hij is al lekker op gewicht gekomen...
De hoefjes zijn de èèrste keer  bijgeknipt van de lammeren...

29/01/2013. Ooi en ramlammeren.
De lammeren groeien perfect, hier en daar zien we ze uitgroeien tot kampioenen... Dat beloofd!
De ooilammeren gaan naar de 20-22kg en zijn mooibewold in het gezicht, juist zoals ik ze graag zie... Het voederpatroon dat wij toepassen, het loont de moeite. Nu zijn de lammeren op hun mooist!

Zoals ieder jaar weet ik graag het genotype van de lammeren, de veearts komt volgende week bloed aftappen.
De ramlammeren zien er goed uit, ze krijgen hun jongenskuren zoals wij hier zeggen...

27/02/2013. Laatste keer gewogen.

Vorige week zijn de lammeren de laaste keer gewogen geweest. Wij zijn tot de conclusie gekomen dat de lammeren er piccobello  uit zien! De lammeren worden gewogen aan de hand van een hangweegschaal, handig als ze klein zijn, maar als ze 35-40 kg wegen is dat een heus karwei. De lammeren worden gewogen in een soort hangmat dat ik indertijd heb laten maken.
De sterkste groeiers ken ik nu wel naderhand!

De lammeren krijgen volop krachtvoeder en dat zie je... ze zijn al een paar keer op de weide geweest, ze lijken dolgelukkig.

Nu komende zaterdag ga ik mijn goede vriend Harrie en Jo roekevisch bezoeken in Nederland voor rammenkeuze. Kijk er naar uit om deze mensen terug te ontmoeten, het is altijd een leuk weerzien. Alleen jammer dat het ver reizen is, van bijmij  tot bij Harrie mag je rekenen op 310km . De keuze zal vallen op een ramlam van zijn imposante Mc. Carthy ram.
Harrie is een passionele fokker van het hampshire down ras, een bezoekje aan zijn website is er het resultaat van.www.dekleineklokke.nl

Bij goed weder wordt er volgende week kalkcyanamide gestrooid.
Het is afwachten op de resultaten van het bloedonderzoek voor het genotype van de lammeren.

Binnenkort worden de lammeren gespeend en er zal veel geblaat zijn!

29/03/2013. Paasuitstap.

Naar jaarlijkse gewoonte staat in de paasvakantie eeen uitstap gepland met de club. Dit jaar doen we zuid-west Engeland aan , streek van Devon.
Het beloofd veel goeds , er wordt ernaar uitgekeken!
De breeders dat wordt aangedaan zijn niet van de minste: Henry Derryman, Geoff Boyles, Jean Ritchie en Richard Cole.
Hopelijk wordt het zoals vorig jaar, de Hamps nog beter en het hotel eten terug perfect.
Reistijd bedraagd  670 km of een 7 uurkes via de  tunnel.

De voorbereidingen zijn volop aan de gang, de basis wordt gelegd  in December( lammeren). De lammeren worden  ondertussen  groter en zwaarder, hier en daar zie ik er kampioenen in, we kweken ze ervoor . Het beloofd veel goeds tijdens het jaarlijkse kampioenschap... Ze lopen af en toe buiten, maar veel groen gras is er niet te bespeuren. Dringend warmer weder gevraagd .

Er wordt een soort jasje  gemaakt voor de Hampshires om ze tijdens de keuring te beschermen tegen vuil, idee opgedaan bij Sally Horrel. De fam. Horrel staat er bij bekend een krak te zijn in verzorging van hun dieren (Knippen,  trimmen, wassen).Resultaat zal te zien zijn op het kampioenschap 4 mei!

4 - 7 April 2013 reis Engeland.
Met zen 14 maakten we de overtocht, voor Matias, Els , patrick en de voorzitter liep het wat stroever , zij moesten tussen Lille en Calais getakeld worden. Alles is toch goedgekomen en met vertraging zijn zij ook aangekomen te Devon.
Ons èèrste bezoek was bij Dhr en Mevr Boyles, we werden er hartelijk ontvangen in een ongelofelijke oase van rust. Een zeer klein dorpke van hooguit 75 mensen... Koffie , thee , koekjes en cake stonden voor ons klaar. En dan le moment supreme, de Hampshires!!  Hele mooie egale flock van dieren . Een uurke later gingen we richting hotel.

Dag 2. Bezoek aan Dhr en Mevr Derryman Henry en Mevr Jean Ritchie. De boog was hard gespannen Derryman staat hoog op het lijstje van mij. Het kwam ook uit!!  Bij het bezoek aan zen stallen stonden ons eventjen 50 jaarling rammen ons op te wachten. Ik wist niet wat ik zag , WAW, wat een dieren. Onmiddellijk werden er enkele rammen geselekteerd om aan te kopen. Enkel een paar jaarling ooien stonden in de stal ernaast  maar wel van hoge kwaliteit. Henry beloofde ons nog mooiere ooien , maar zij waren nog op de wei,  een afspraak werd gemaakt om de ooien naar stal te brengen. Een paar uur later kwamen we terug, wat een ooien en weer werd er geselekteerd door mij, Bart , patrick en de voorzitter.

Dan rijden we door naar Mevr. Ritchie. Ze woont heel afgelegen maar o zo mooi aan de rand van een bos. Terug worden er afspraken gemaakt voor importen.
Een lange en een vermoeiende dag , maar wel een dag van voldoening...

Dag 3. Afspraak bij Dhr Richard Cole. Richard is nog niet zo lang bezig met Hampshire down ( 2006) Dat is zeker een man voor de toekomst. Koen Dequidt had zijn oog laten vallen op een prachtig ramlam. Maar , deze was niet te koop! Richard heeft wel een commerciele flock van zowat 500 schapen.
Na het bezoek zijn we nog een schapenshop gaan bezoeken voor allerhande materiaal.
Ondertussen werdt er ook een nationaal park bezocht.

Dag 4. Na het ontbijt gingen we richting huiswaarts, moe en voldaan van al het mooie dat we gezien hebben.
Ongeveer 12 Hampshire Down worden verder opgevolgd voor import. De import zal plaatsvinden + - eind Mei.

Ondertussen  komt het Belgische kampioenschap dichter ,ik ben in volle voorbereiding. De schapen  zijn  net geschoren. De voeding wordt aangepast ifv het kampioenschap.
De lammeren zien er schitterend uit!
De hampshires zijn de èèrste keer ontwormd voordat ze de verse wei opgaan.
De keurder( merker) is ook langsgeweest om te lammeren in te schrijven in het Britse stamboek. Allle lammeren zijn aanvaard voor het Britse stamboek!
Dit weekend verwachten we 20C, laat de lente nu maar beginnen theeft lang genoeg geduurd...


28/04/2013. Keuring- kampioenschap.

Naar jaarlijkse gewoonte staat op 4 mei de keuring centraal, alles staat eigenlijk al klaar, de hamps mooi gewassen, alles piccobello in orde. Nu is het kunst de hamps wat proper te houden in de wei...

Keurde van dienst is Mister  Robert Vincent( England) , dit is een  heel secure maar correcte keurder.
6 Hamps zullen aantreden in de ring, 2 ooilammeren , 2 ramlammeren , jaarling ooi en een oudere ooi. Daar zal ik het mee moeten doen!
Ik heb de kwaliteit om mijn titel te verlengen... de keurder beslist!

Na het kampioenschap gaan er zeer beloftevolle dieren onze flock verlaten naar hun nieuwe tehuis..

23/06/2013. Nieuwsbrief mei-juni,

Uitslag Belgisch  kampioenschap  in Nazareth:

-Kampioen : Patrick Cokelaere( North flock)
-Reserve kampioen : Van hoorde Kurt ( The Cocon Flock 07Y)

Judge  van dienst was Dhr Robert Vincent (UK).
Dank aan de organisatie Bart en Veerle Billiet!

Na het kampioenschap zijn er heel wat Hamps de deur uit gegaan,  2 oudere ooien hebben ons verlaten . Al onze lammeren zijn de deur uit gegaan en hebben andere oorden opgezocht...Normaal hou ik steeds 1 of 2 ooilammeren aan , maar door de import zijn ze allemaal verkocht. De vraag was groter dan het aanbod...De verkochte Hamps worden steeds gratis  thuis afgeleverd bij de koper, dat is nen service van ons...

Er zijn er ook een paar bijgekomen onder andere van de Henry Derryman flock ( 30N). Import jaarlingooien van zeer hoge kwaliteit! Volgende week staat onze import van onze nieuwe ram gepland!  Deze zal dan ook aangekeurd worden voor het Britse stamboek!
De import ooien zijn gewassen geweest , voetjes gecontroleerd en ontwormd voordat ze bij ons op de weides zijn gegaan. Nu wordt al uitgekeken naar de lammeren dat ze gaan voortbrengen. De ooien zijn terug  thuis en worden voorbereidt op de dekperiode, de dek begint vanaf 10juli om lammeren te hebben vanaf 1december.

Nieuws uit de stal: De gekraagde roodstaart heeft zijn kuikens terug grootgebracht en zijn eerder deze week uitgevlogen( prachtig vogeltje).
Voor de dek worden de voetjes bijgeknipt en worden ze ontwormd.
Maar nu wordt vooral uitgekeken naar onze nieuwe ram!

27/06/2013. Import ram.

Vandaag is onze ram na + - 8 uur reizen thuisgekomen, het betreft bloed uit de Mc Carthy stal... Ik had deze al gaan uitkiezen bij Harrie in Maart , dus het beestje was me niet onbekend... Het betreft een heel moderne ram die heel fier op zijn poten staat. Het is nu aan mij om deze naar hogere normen te brengen zoals ik ze graag zie! Binnen 2 weken kan hij ingezet worden voor het dekseizoen.

10/07/2013. Start dekseizoen.

Vandaag is het hoogdag voor de dames, de nieuwe importram mag erbij!!
Zien wat het wordt met de nieuwe ram!
Voor dat de ram bij de dames mocht zijn ze ontwormd en de voetjes bijgeknipt... Er wordt lichtjes  krachtvoeder bijgevoedert.
Er zijn 60 pakken voordroog aangemaakt voor de winter rond te komen + 30 pakken dat ik nog heb liggen is 90 in totaal.

20/08/2013. Overzicht dekkingen.

Alle ooien zijn gedekt, de èèrste lammeren worden verwacht omstreeks 4 december 2013. Volgende week gaan we de ooien  scannen... Onze nieuwe ram " Wilson " doet het uitstekend. Wat me opvalt bij deze ram is de zachtheid, de achterhand en de lengte van de rug.  De andere import ooien doen het idem dito perfect.
Vorige zondag(18/08) ben ik naar de Hampshire Down keuring geweest Te beveren-Leie( Waregem) waar Patrick Cokelaere  keurder was. Het was er in ieder geval leuk vertoeven...Met dank aan de mensen aldaar.

Volgende week zondag(31/08) staat hier bijmij de barbecue gepland, het èèn en ander staat gepland.
Volgende maand is het uitkijken naar de Flock competitie, een Britse keurder komt de Hampshire Down schapen inspecteren dan.Wie de keurder is hou ik u verder op de hoogte.

Pakken voordroog zijn geleverd en gestockeerd voor komende winter. Tarwestro is aangemaakt, 40 pakken hebben we nodig voor de winter. Eventjes paniek wanneer ik van de strokar val vanop 3 meter hoogte, gelukkig val ik goed enkel wat pijn in mijn knie en lichte kneuzing van mijn been, had veel erger kunnen zijn.

18/09/2013. Flockcompetitie.

Judge van dienst is Harry Middleditch from UK. Dit weekend worden de beestjes thuis aangekeurd door een gekend persoon met oog voor visie. Harry kijkt ook het management na. Kijken wat het wordt . Uitslag wordt op de jaarlijkse vergadering( eind nov) bekendgemaakt.
Er zijn dit jaar heel wat investeringen gebeurt, denk maar aan de importen die gedaan zijn...
Verder is het op onze flock zeer rustig, de ram wordt sterk bijgevoedert na de dek, wat hem nu zeker ten goede brengt!

19/10/2013.Klaarmaken van de stal.

Er is bloed genomen van de schapen voor zwoegervrij attest te bekomen , alle schapen zijn negatief! De hamps zijn nog steeds op de zomerweide, het aflammeren  komt dichterbij , het is aan hun te zien, ze worden dikker en dikker... Een spannende tijd komt eraan, direct vrij tijd te maken om de stallen klaar te maken, ontsmetten en hier en daar kleine werkjes uit te voeren.
Volgende week worden de ooien ingeent tegen de bloedziekte( 6 weken voor het lammeren en 2 weken) daarna een derde  inenting  8 weken na lammering.


Volgende maand komen de Hampshire down ooien huiswaarts om zich klaar te maken voor de lammering.

De ram "Wilson" doet het uitstekend, hij wordt  sterk doorgevoedert want hij heeft het hard te verduren gehad tijdens de dek, dus extra vitaminen zijn aangeraden.

Had nog een invitatie ontvangen om een kleinvee tentoonstelling  te doen , maar ik heb vriendelijk bedankt want de ooien zijn al te ver in hun cyclus ( dracht).

14/12/2013. Lammeren ( deel 1).
Er zijn 7 lammeren geboren tot nu toe, waarvan 5 ooi en 2 ramlammeren. Alles is vlekkeloos verlopen.... Onze import Derryman ooi heeft 2 lammeren een ooi en ram. Schitterende lammeren!!!

Na het lammeren hebben de lammeren biestmelk bijgekregen...
Allen hebben ze een warmtelamp!

30/12/2013. Lammeren( deel 2).

Voorlopig 8 lammeren geboren 6 ooi en 2 ramlammeren. Allen lammeren van hoge kwaliteit.
De opkweek gebeurt heel goed van de lammeren , de HD van het weekend gewogen  en er  zijn ooilammeren die richting  de 20 kg gaan.
De ooien en lammeren worden goed bijgevoedert met Mais en groeikorrel.
Nieuw dit jaar  op onze flock  is dat we grote balen mais   hebben aangekocht. Prijs -kwaliteit was  dit een voltreffer , enkel afwachten hoe de lammeren erop reageren. Vorige jaren voederde  ik ook al bij met maispakjes van 25 kg.
Het nieuwe HD jaar is alvast goed ingezet.

20/01/2014. Laatste ooi

Gisterenmorgen  19/01/2014 onze laatste ooi afgelammert zonder enig probleem! Prachtige tweeling ooilammeren. De bevruchting van deze ooi ging wat moeilijker , ze was tot 3X herdekt!! Bij het scannen bleek er een èènling te zijn, het zijn er 2...
Vorig jaar bleek deze ooi leeg te zijn , dit jaar heeft ze haar herkansing te volle benut daar de ooi al 9 jaar is... Het is wel een zeer goed moederdier met enorm goede eigenschappen   en veel moedermelk.
Gewicht van de ooilammeren was beide 5 kg.

Totaal van de lammeren is : 8 ooilammeren en 2 ramlammeren.
Daar de weides veel te nat zijn blijven de lammeren binnen en krijgen ze volop brok , voordroog en groeikorrel.
Gisteren de lammeren gewogen en de groei zit perfect op balans, èèn ooilam zit boven de 20kg!

26/02/2014. Meten en wegen van lammeren.

Hoe belangrijk is meten en wegen? Wel , ik vindt dit heel belangrijk, 2 wekelijks worden ze hier gewogen en ik haal er verassende resultaten uit! Hoe groeien  ze, hoeveel kg erbij?  1 ooilam komt dagelijks + - 500gr  bij...
Deze week zijn de voetjes ook bijgesneden en ontwormd.
De lammeren zijn ook  terug gevaccineerd tegen het bloed.

Vorige week de weides bekalkt en morgen worden ze behandelt met kalkcyanimide.
De lammeren groeien uitstekend en gaan naar 40 kg! Ze krijgen volop hakselmais , voordroog en groeikorrel.

Volgende week wordt terug de trailer gekeurd door een keurder van het FAVV en krijg ik weer een nieuw keuringsbewijs ( transport).

Op 17 mei gaat het richting  Nederland naar de opendag van mijn goede schapenvriend Jo en Harrie Roekevisch van fokkerij " de kleine klokke".

Er worden plannen gemaakt om eind juni naar stratford market te gaan. Iets om naar uit te kijken!
De stockram is de laatste tijd enorm geevolueerd, in positieve zin!

5 Maart 2014. FAVV.

Vandaag controle gehad ivm de schapentrailer en ook controle van de schapen! De 2 keurders waren in hun nopjes , alles was piccobello in orde!
Zij content , ik ook!

28 Maart 2014. Bezoek collegafokker.

Naar aanleiding van mijn bezoek aan limburg , heb ik er van genoten om èèns een collega Hampshire Down fokker te bezoeken , Nm Christiaan Colaers.

Christiaan is een gerespecteerd paardenkeurder en steekt enorm veel vrije tijd in de boeiende hobby. Zijn Hampshire Down ooien  zijn van onberispelijke kwaliteit en een zeer mooie moderne ram uit de stal van Harrie Roekevisch. Bedankt Christiaan!

Bij The Cocon Flock 07Y  groeien de Hamps voortreffelijk, wegen kan ik niet meer daar ze te zwaar worden om de weegschaal erbij te brengen.
Nu komende woensdag worden  de ooien en ram geschoren en worden ze ook ontwormd. Voetjes worden nagezien. Tegelijkertijd worden ze verplaatst naar de zomerweide en worden keuzes gemaakt wie thuis blijft om zich voor te bereiden op het kampioenschap eind Mei.

De ooi en ramlammeren blijven zowiezo thuis  voor verdere opfok en  de merker van de BHDSBA moet nog langskomen...

Ik heb èèn ooi die ziek gevallen is , deze staat apart in een box en wordt verder opgevolgd door de vet.


Volgende week ben ik 3 dagen in Engeland  en verschillende Hampshire Down fokkers werder gecontacteerd en wordt ik er aldaar bij  hun verwacht. De schapen bijmij thuis worden ondertussen onderhouden door bompie! De man wordt dit jaar 84, maar niets kan hem weerhouden....

Het wordt uitkijken naar Zaterdag 17 Mei 2014, afspraak bij Harrie en Jo Roekevisch van fokkerij De kleine klokke (NL). Verschillende activiteiten staan reeds ingepland door Harrie en Jo. De moeite waard voor een bezoek!!! Start 11.00.

Het goede weer zorgt voor vroeg groen gras dat voormij gerust nog een tijdje mag duren... Uitkijken dus naar de volgende newsbrief!

9/08/2014. Zomer.

Wanneer u deze newsbrief leest zijn de dekkingen al achter de rug, de ram heeft het toch wat moeilijk gehad daar hij wat last heeft gehad van het warme weder... Vanaf begin december is het terug lammertijd! Een paar oudere ooien hebben onze flock verlaten  en enkele lammeren worden aangehouden om onze flock te verjongen...  Voordroog wordt binnekort aangemaakt, om de winter door te komen. Stro ligt opgeslagen voor de winter.


9/11/2014. Herfst.
De herfst is een mooie periode, althans toch voor de schapen. Ze zijn sinds deze week terug gekomen van de zomerweide in afwachting  van de lammerperiode. De buik wordt boller en de uier zwelt aan , mooi om zien. Stilletjes aan gaan de schapen de stal opzoeken, het wordt koel savonds. Herstellingen worden nog uitgevoerd aan de stal , ontsmetting van de stal is prioriteit voor   de lammerperiode... De zomer heeft ons weinig problemen gegeven, hopelijk de winter ook.
Het is nodig om extra te voederen, het gras wordt minder voedzaam... Miniraalblok wordt gegeven + extra vitaminen. Lichtjes bijvoederen met mais en krachtvoeder is nodig.

Volgende activiteit : AGM BHDSBA 28 november 2014 te Bellegem( Kortrijk).
Er werden deze zomer 60 balen voordroog aangemaakt, 40 botten stro binnen gelegt.
8 bollen mais van 400 kg gemaakt...

Weide  wordt kort gemaaid en ontsmet met kalkcyanimide.
Ontwoming staat klaar om toe te dienen , best voor het lammeren.

Uitkijken dus naar 1 december!

14/12/2014 Lammeren.

De nieuwe lammeren 2014-2015 zijn er... Levendig en zeer vitaal dit jaar! Het aflammeren  op zich gaat  heel vlot, zoals steeds geen beboorteproblemen , als je denkt dat er een lam geboren is van om en bij de 7 kg!
Wat me is bijgebleven bij het lammeren is dat de lammeren zeer vitaal en levenskrachtig zijn, 15 min na de geboorte gingen ze al drinken. Dit kan de groei alleen maar ten goede komen...

Na de geboorte geef ik direct een flesje biestmelk, altijd goed! Kwaliteit van de lammeren is dit jaar terug zeer goed , groei zit er goed in. Dit gecombineerd met een warmtelamp is dit  ideaal.
De lammeren krijgen 3 X daags brok en groeivoeder... de moederdieren genoeg voeder om genoeg melk op te brengen. Extra vitamienen zijn ook nodig.  Soms lopen ze ook nog buiten als het weer het toelaat.


Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu